KÄYTÄNNÖN OHJEITA OPISKELUUN

Opiskelijakortti ja opiskelijanumero

Kun ilmoittaudut koulun opiskelijaksi, saat toimistosta opiskelijakortin, johon on merkitty opiskelijanumerosi ja opiskelijaverkon salasanasi. Opiskelijanumerossa on aina viisi (5) numeroa. Salasanassa on 10 merkkiä. Salasanaa ei voi muuttaa. Pidä opiskelijakortti koulussa aina mukana ja esitä se pyydettäessä.

Tarvitset opiskelijanumeroa kirjautuessasi Wilmaan ilmoittautuaksesi kursseille, asioidessasi toimistossa ja työskennellessäsi koulun tietokoneilla. Varmista, että merkitset opiskelijanumeron aina oikein asioidessasi.

Opiskelijasähköposti ja Microsoftin ohjelmien käyttö

Sähköposti:

Opiskelijoilla on opiskeluaikana käytössään Microsoft Office -paketin sähköposti. Opiskelijan sähköposti on muotoa kutsumanimi.sukunimi@eiraopetus.fi.

Omalle tilille kirjaudutaan osoitteessa mail.office365.com. Tilille kirjaudutaan tunnuksella opiskelijanumero@eiraopetus.fi. Salasana löytyy opiskelijakortista.

Microsoft Officen ohjelmat:

Microsoft Officen ohjelmia (esim. Word, PowerPoint, Excel jne.) pääsee käyttämään klikkaamalla sähköpostisovelluksessa ylhäällä vasemmalla olevaa Office365-linkkiä (tai ruudukko-kuvaketta).

Ajanvaraukset

Opinto-ohjaajille, lukion erityisopettajalle ja lukiopsykologille varataan itse aika sähköisen ajanvarausjärjestelmän kautta. Ajanvaraukseen on linkki Wilman etusivulla ja koulun nettisivuilla. Jos et pääsekään vastaanotolle varaamanasi aikana, peruuta aika saman varausjärjestelmän kautta hyvissä ajoin.

Wilma

Eiran aikuislukiossa on käytössä Wilma-järjestelmä, jonka kautta opiskelija ilmoittautuu kursseille, tarkistaa oman työjärjestyksensä ja seuraa opintosuorituksiaan. Saat tunnukset Wilmaan koulun toimistosta kouluun ilmoittautumisen yhteydessä. Voit kirjautua Wilmaan koulun www-sivuilta (linkkilaatikko) tai muualta (http://wilma.eira.fi). Kirjaudu suoraan Wilmaan.

Seuraa Wilman tiedotteita. Wilmaan päivitetään poikkeuspäivien tilajärjestelyt sekä tiedotetaan erilaisista tilaisuuksista ja ylioppilaskirjoituksista. Wilmasta voit tulostaa opintosuoritusotteitasi ja tarkistaa yo-ilmoittautumistietosi.

Käytä Wilman pikaviestejä viestitellessäsi opettajien, omaopojen, erityisopettajan ja apulaisrehtorien kanssa. Kun lähetät Wilma-viestin, kerro millä kurssilla olet, mikä on koko nimesi ja mikä on oppilasnumerosi. Myös verkkokurssien kurssiavaimet toimitetaan Wilman pikaviestinä opiskelijalle.

Omista yhteystiedoista sähköpostiosoitteen ja puhelinnumeron voit päivittää Wilmassa kohdassa Lomakkeet > Henkilötiedot. Osoitteenmuutoksesta on ilmoitettava toimistoon. Nimenmuutos on ilmoitettava toimistoon virkatodistuksella. 

Moodle

Lähi- ja verkkokursseilla käytetäään virtuaalisena oppimisalustana Moodlea. Pääset koulun Moodleen joko koulun www-sivuilta (linkkilaatikko), Wilman etusivun linkistätai suoraan tästä: kirjaudu Moodleen. Moodleen pitää itse luoda tunnus ja se edellyttää, että sinulla on toimiva sähköpostiosoite.

Oma tietokone

Suosittelemme, että jokaisella opiskelijalla on käytössään opintoja varten oma kannettava tietokone. Voit tarkistaa sopivan tietokoneen ominaisuudet Moodlesta (Digabi/sähköiset yo-kirjoitukset). Huomaa, että tabletit tai älypuhelimet eivät sovellu sähköisiin kirjoituksiin, mutta useimmat vanhemmatkin Windows- tai Mac-kannettavat kelpaavat. Tablettia tai älypuhelinta voit käyttää opiskelun tukena muuten.

Voit testata oman tietokoneen soveltuvuutta sähköisiin ylioppilaskirjoituksiin Digabi-testauspisteissä Laivurinkadun Mediateekissa ja Roballa 2. kerroksen aulassa.

Koulun tietokoneelle kirjautuminen

Laivurinkadun Mediateekissa olevat tietokoneet ovat opiskelijoiden vapaassa käytössä.

Kirjaudu tietokoneille opiskelijanumerollasi ja opiskelijaverkon salasanalla, jotka on merkitty opiskelijakorttiin. Löydät tiedot myös Wilmasta kohdasta Lomakkeet > Henkilötiedot > kirjoillaolo.

  • Kirjaudu ->Toinen käyttäjä
  • Käyttäjänimi: opiskelijanumero, esim.25487
  • Salasana: 10 merkkiä, esim. Sson39#19l

Langaton opiskelijaverkko

Opiskelijat voivat käyttää koulun tiloissa langatonta opiskelijaverkkoa omilla laitteillaan. 

Koulun langaton verkko: ehss

Verkkoon on erillinen salasana ja saat sen koulun vahtimestarilta. Salasanaa ei voi vaihtaa.

Tulostaminen

Tulostaa voi Laivurinkadulla mediateekissa. Tulostamista varten ota mukaan omat paperit. 

Koulun kotisivut: www.eira.fi

Koulun www-sivuilla on ajankohtaista tietoa opiskelusta Eiran aikuislukiossa. Seuraa koulun www-sivuilta säännöllisesti tiedotteita ja kalenteria. Voit myös selata ja tulostaa sivuilta koulun opinto-oppaan. Sivuilta löydät myös kurssitarjottimet.

Facebook

Koulun Facebook-sivulla https://www.facebook.com/Eiran.aikuislukio viestitään ajankohtaisista asioista ja tapahtumista koulun www-sivujen lisäksi. Käy tykkäämässä sivua, niin pysyt ajan tasalla kaikenlaisista koulun tapahtumista.

Todistukset ja opintosuoritukset

Lukuvuosi- tai lukukausitodistuksia ei anneta. Kurssien arvosanat merkitään koulun opintorekisteriin. Voit koska tahansa itse tarkistaa opintosuorituksesi Wilmasta omilla tunnuksillasi. Opintosuoritukset voit tulostaa Wilmasta kohdasta Tulosteet -> Lukion opintosuunnitelma. Jos opintosuunnitelmatulostetta ei näy Wilmassa, käy mahdollisimman pian toimistossa.

Päättötodistukseen vaadittavat suoritettavat kurssit kannattaa aina tarkistaa omaopon kanssa tehdystä opintosuunnitelmasta. Voit myös pyytää toimistosta opintorekisteriotteen tai virallisemman väliaikaisen todistuksen suoritetuista opinnoista. Tilaa väliaikainen todistus etukäteen toimistosta (toimitusaika n. 2 viikkoa). Erotodistuksen saat myös toimistosta.

Matka-alennus

Alle 30-vuotiaat peruskoulun ja lukion varsinaiset opiskelijat voivat saada koulumatkoja varten opiskelija-alennuslipun. Opiskelun tulee olla tutkintoon tähtäävää; vähintään kolme hyväksytysti suoritettua (S-merkintä tai vähintään arvosanana 4) kurssia/jakso. Alennuslippua varten tarvittavan opiskelutodistuksen voit hakea toimistosta.

Opiskelijaruokailu

Opiskelija kustantaa itse ruokailunsa. Kahden tutkinnon opiskelijoiden ruokailusta tiedottaa ammatillinen oppilaitos. Laivurinkadun toimipisteessä katutasossa sijaitseva kahvila-ravintola on opiskelijoiden käytössä maanantaista torstaihin. Ison Roobertinkadun toimipisteessä on kahvila, jossa on tarjolla kahvilatuotteita sekä mahdollisuus kevyeen lounaaseen.

Oppikirjat ja kirjalainaamo

Jos kurssilla käytetään oppikirjaa, kirjan tulee olla opiskelijalla mukana viimeistään kolmannella oppitunnilla tai opettajalla on oikeus poistaa opiskelija tunnilta. Lukion opiskelijat hankkivat itse tarvitsemansa oppikirjat ja muun materiaalin. Kirjalistan löydät nettisivuilta. Jos kurssikirjaa ei ole ilmoitettu, opettaja kertoo kurssilla käytettävistä kirjoista ensimmäisellä oppitunnilla.

Tutkinto-opiskelijana voit lainata kurssikirjoja koulun kirjalainaamosta, joka sijaitsee Laivurinkadun toimipisteessä. Aineopiskelijoilla ei ole lainaoikeutta koulun kirjastoon. 

Laina-aika on yksi jakso. Jokaisesta kirjasta maksetaan lainattaessa käteisellä
kymmenen euron (10 €) pantti, jonka saa takaisin, kun palauttaa kirjan. Kirjoihin ei saa tehdä mitään merkintöjä edes lyijykynällä, ei harjoituskirjoihinkaan. Jos kirjassa on palautettaessa merkintöjä tai vaurioita, opiskelija joutuu korvaamaan kirjan. Kirjalainaamon päiväkohtaiset aukioloajat löytyvät koulun nettisivuilta.

Kirjalainaamon aukioloajat