Ennen ilmoittautumista

Ylioppilastutkintoon ilmoittautuvien on aina ennen ilmoittautumista osallistuttava rehtorin ylioppilaskirjoituksiin liittyvään yleisinfoon. Tämä yleisinfo järjestetään kaksi kertaa vuodessa, huhtikuussa ja lokakuussa. Yleisinfojen ajat löytyvät Wilman yo-tiedotteesta, koulun nettisivujen ja opinto-oppaan kalenterista sekä Abin oppaasta.

Ilmoittautuminen

Ylioppilaskirjoituksiin ilmoittaudutaan ylioppilaskirjoitusten ilmoittautumislomakkeella, jonka saa rehtorin ylioppilaskirjoituksiin liittyvästä yleisinfosta. Lomake palautetaan päivättynä ja allekirjoitettuna henkilökohtaisesti omaopolle. Varaa aika ilmoittautumista varten omaopolle koulun nettisivuilta. Käynnin jälkeen opiskelijan vastuulla on tarkistaa Wilman tulosteesta ”Ylioppilaskirjoitukset”, että ilmoittautumistiedot ovat oikein kirjattu.

Yo-tutkintoa hajauttavan on ilmoittauduttava jokaiselle tutkintokerralle erikseen. Tarkemmat ilmoittautumistiedot ja aikataulut saat rehtorin yleisinfossa.

Noin viikkoa ennen ylioppilaskirjoitusten alkua rehtori järjestää abi-infon, jossa annetaan tarkat käytännön ohjeet kirjoituksista. Kaikkien kyseisiin kirjoituksiin osallistuvien läsnäolo on infossa välttämätön.

OHJEET SYKSYN 2017 YO-KIRJOITUKSIIN ILMOITTAUTUMISEEN

 • Ilmoittautumisaika 24.4.-11.5.2017
 • Syksyllä 2017 ensimmäistä kertaa yo-kokeisiin osallistuvat ilmoittautuvat omaopolle. Tätä ennen on hyvä tehdä yo-kirjoitussuunnitelma yhdessä opinto-ohjaajan kanssa.
 • Kevään 2017 kirjoituksiin osallistuneet odottavat lopulliset tulokset (noin 25.5.) ja tulevat ilmoittautumaan omaopolle heti sen jälkeen, kuitenkin viimeistään 30.5.2017.
 • Valmiit ylioppilaat (tutkinnon täydentäjät ja korottajat) ilmoittautuvat yo-opintosihteerille.

Varaa ilmoittautumisaika yo-kirjoituksiin: Ajanvaraus

Yleisinfot syksyn 2017 yo-kirjoituksista

Syksyn 2017 ylioppilaskirjoituksiin ilmoittautuminen alkaa rehtorin yleisinfolla 

 • tiistaina 11.4. klo 18.35 Laivurinkatu 3, LA19 (juhlasali) tai
 • keskiviikkona 12.4. klo 11.35 Laivurinkatu 3, LA19 (juhlasali).

Kaikkien syksyllä 2017 yo-kirjoituksiin osallistuvien läsnäolo on välttämätön. Yleisinfossa jaetaan Abin opas sekä ilmoittautumislomake.

Syksyn kirjoituksiin osallistuvalla opiskelijalla kirjoitettavien aineiden pakollisten kurssien tulee olla suoritettuna edellisen kevään 5. jakson loppuun mennessä. Tee opintosuunnitelma hyvissä ajoin opinto-ohjaajan luona.

Jos valmistut syksyllä ylioppilaaksi, ilmoita päättötodistukseen tulevat s-merkinnät yo-opintosihteerille Wilman kautta tai sähköpostilla viimeistään 1. jakson palautepäivänä.

Abi-infot

Abi-infot syksyn 2017 ylioppilaskirjoituksiin ilmoittautuneille järjestetään

 • tiistaina 5.9. klo 18.35 ja
 • keskiviikkona 6.9. klo 11.35

Infossa annetaan tarkat käytännön ohjeet kirjoituksista. Kaikkien syksyllä kirjoituksiin osallistuvien läsnäolo on välttämätön. Abi-infon esitys.

OHJEET KEVÄÄN 2018 YO-KIRJOITUKSIIN ILMOITTAUTUMISEEN

 • Ilmoittautumisaika 25.10.-13.11.2017
 • Keväällä ensimmäistä kertaa kirjoittavat opiskelijat ilmoittautuvat opmaopolle.
 • Syksyn 2017 kirjoituksiin osallistuneet ilmoittautuvat  tulosten tultua (noin 23.11.), kuitenkin viimeistään 29.11.2017.
 • Valmiit ylioppilaat (tutkinnon korottajat ja täydentäjät) ilmoittautuvat yo-opintosihteerille.

Yleisinfot kevään 2018 yo-kirjoituksista

Kevään 2018 ylioppilaskirjoituksiin ilmoittautuminen alkaa rehtorin yleisinfolla 

 • maanantaina 9.10. klo 18.35  tai
 • tiistaina 10.10. klo 11.35.

Kaikkien syksyllä 2017 yo-kirjoituksiin osallistuvien läsnäolo on välttämätön. Yleisinfossa jaetaan Abin opas sekä ilmoittautumislomake.

Jos valmistut keväällä ylioppilaaksi, ilmoita päättötodistukseen tulevat s-merkinnät yo-opintosihteerille viimeistään 3. jakson palautepäivänä.

Ilmoittautumisen sitovuus

Ilmoittautuminen on sitova. Ilmoittautuessa tehtyjä valintoja, jotka koskevat aineyhdistelmää, kokeen pakollisuutta tai ylimääräisyyttä tai kokeen tasoa, ei voi jälkikäteen muuttaa. Jos kokeeseen ilmoittautunut ei saavu koetilaisuuteen tai ei jätä koesuoritusta arvosteltavaksi, koe katsotaan keskeytyneeksi ja hylätyksi. Kokeesta pois jääminen tulkitaan käytetyksi yrityskerraksi.

Mikäli kokelas on ilmoittautunut kirjoituksiin, mutta ei voi osallistua kokeeseen erityisen painavan syyn takia, ylioppilastutkintolautakunnalta voi anoa ilmoittautumisen mitätöimistä. Painavaksi syyksi katsotaan esimerkiksi lääkärintodistus, josta käy ilmi, että kokelas ei työkyvyttömyyden takia kykene osallistumaan yo-kokeeseen. Mikäli sairastut, etkä pysty osallistumaan kokeeseen, ota yhteys mahdollisimman pian omaopoon mitätöintimahdollisuuden selvittämiseksi. 

Maksut

Ilmoittautuessaan ylioppilaskirjoituksiin kokelas sitoutuu maksamaan kaikki tutkintoon liittyvät maksut. Maksut koostuvat perusmaksusta (14 euroa) ja kustakin kokeesta perittävästä maksusta (28 euroa). Maksut voivat vaihdella vuosittain. Jos rehtori evää kokelaan osallistumisoikeuden suorittamattomien kurssien vuoksi, kokelas voi anoa ainekohtaisen maksun palauttamista. Hakemus tehdään ylioppilastutkintolautakunnalle kirjallisten kokeiden jälkeen. Ylioppilastutkintotodistuksen saaminen edellyttää, että tutkintomaksut on suoritettu.

Kevään kirjoituksista maksut lähetetään kotiin tammikuun aikana. Syksyn kirjoituksista maksut lähetetään kotiin kesäkuun aikana.