Ohjeita koetilanteeseen

Koepaikat

Yo-kirjoitukset järjestetään Eiran aikuislukiossa, Laivurinkatu 3. Tarkista koeluokkasi Wilman työjärjestyksestä aina ennen kutakin koetta.

Koeaika

Kokeet alkavat kello 9.00 ja kestävät kuusi tuntia, klo 15.00 asti.  Paikalla on oltava viimeistään 45 minuuttia ennen kokeen alkua.

Jos olet hakenut erityisjärjestelyjä, sinulla saattaa olla pidennetty koeaika. Tällöin kokeesi alkaa kuitenkin aina samaan aikaan kuin muillakin (ks. Erityisjärjestelyt).

Jos teet kaksi lyhyen kielen koetta samana päivänä, koeaikasi on kahdeksan tuntia, klo 9.00–17.00.

Koetilaisuudesta saa poistua aikaisintaan klo 12.00, mutta koko koeaika kannattaa käyttää vastausten hiomiseen ja viimeistelyyn.

Henkilöllisyystodistus

Ota kirjoituksiin mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus (passi, ajokortti tms.).

Kännykkä

Matkapuhelinten ja muiden teknisten laitteiden tuominen koetilaan on ehdottomasti kielletty. Ne kannattaa jättää kotiin tai suljettuna kirjoituspaikan vaatesäilytykseen. Jos kännykkä on mukana kirjoituksissa, katsotaan se vilpin yritykseksi. Vilpin yrityksestä seuraa, että kaikki kyseisen tutkintokerran kokeet hylätään.

Vaatteet ja muut omat tavarat

Jätä takki, reppu ja muut tavarasi ennen koetilaan menoa kaappeihin tai naulakoihin. Varaa 50 sentin kolikko säilytyskaappeja varten. Pukeudu mukaviin, lämpimiin vaatteisiin, joissa ei ole mitään tekstejä.

Eväät

Kokeisiin tuotavat eväät tulee pakata tuorekelmuihin tai rasioihin. Juomapullojen, jogurttipurkkien ym. päällyspaperit tai etiketit on poistettava tai peitettävä teipillä ennen kirjoituspaikalle tuloa. Valvovat opettajat tarkistavat kokelaiden eväät saliin mentäessä ja tarvittaessa avaavat ne.

Koetilaan ei saa itse tuoda mitään papereita. Kokelaita varten koetilaan varataan koulun puolesta nenäliinoja.

Lääkkeitä ei saa koulun puolesta, vaan ne tulee tarvittaessa ottaa itse mukaan. Lääkepurkeissa olevia tekstejä ei peitetä. 

Kirjoitusvälineet, laskimet ja taulukkokirjat

Tuo mukanasi omat kirjoitusvälineet: lyijykynät (sopivan pehmeät), pyyhekumi, teroitin, viivain ja piirtokolmio.

Matematiikan, fysiikan, kemian ja maantieteen kokeessa funktio-, graafiset ja symboliset laskimet ovat sallittuja. Laskimessa ei saa olla käyttöohjeita ladattuna muistiin. Kokeessa ei saa olla mukana laskinten erillisiä käyttöohjeita, lisämuisteja eikä tiedonsiirtoon tarkoitettuja välineitä. Yo-kokeissa käytettäväksi tarkoitetut laskimet ja taulukkokirjat tulee toimittaa tarkistettavaksi koulun Laivurinkadun toimistoon viimeistään koetta edeltävänä päivänä klo 12.00. Laskimen muisti on tyhjennettävä ennen laskimen tarkastusta, ja tarvittaessa opiskelijan on pystyttävä selvittämään laskimen tyhjennysmenetelmä. Opiskelija on itse vastuussa siitä, että laskin täyttää kaikki YTL:n asettamat ehdot ja että muisti on tyhjennetty. Epäselvissä tapauksissa laskinta ei hyväksytä.

Kirjoita laskimen ja taulukkokirjan päälle nimesi selvästi esimerkiksi maalarinteipin avulla. Laskimet ja taulukkokirjat jaetaan ennen kokeen alkua kokelaiden omille paikoille.

 

Tule koepaikalle hyvissä ajoin

Tulemalla ajoissa paikalle annat myös muille opiskelijoille mahdollisuuden keskittyä rauhassa opettajan antamiin ohjeisiin ja tulevaan kokeeseen. Kokeen aikana valvojat eivät saa antaa mitään ohjeita.

Koepaperit

Jokaisen opiskelijan paikka on merkitty luokassa nimilapulla, jossa on myös kokelasnumero. Koe-/konseptipaperit on jaettu valmiiksi pulpeteille. Papereihin on painettu tai leimattu koulun nimi ja numero. Lisää kokelasnumerosi sekä nimikirjoituksesi ja nimen selvennös (täydellinen nimi) kaikkiin käyttämiisi papereihin.

Lisää paperia saat valvovalta opettajalta nostamalla käden ylös. Jos paperi, kumi tms. putoaa, älä nosta sitä itse, vaan viittaa ja valvova opettaja palauttaa sinulle pudonneen tavaran. Kun lopetat kokeen, sinun tulee palauttaa kaikki paperit valvojan ohjeiden mukaan. Sinun on selvästi yliviivattava ne suoritukset, joita et halua arvosteltavaksi (paperinen koe, matematiikka). Myös suoritusten luonnosteluun käytetyt paperit on yliviivattava. Mitään papereita ei saa taittaa, puolittaa tai rypistää. Poistuessasi koepaikalta et saa ottaa mukaan mitään kirjoituksiin liittyvää materiaalia.

WC-käynnit

WC:hen halutessasi nosta kätesi ylös selvästi ja odota, kunnes valvova opettaja huomaa ja lähtee mukaan. WC:ssä voi käydä vain yksi kokelas kerrallaan.

Tulokset

Alustavat koetulokset tulevat opiskelijan omaan Wilmaan noin kahden viikon kuluttua kokeesta. Lopulliset tulokset tulevat koululle kevään kirjoitusten osalta viimeistään 25.5. ja syksyn kirjoitusten osalta 23.11. 

Ylioppilasjuhlat

Tarkemmat tiedot harjoitusten ja juhlien paikoista tulee Wilman tiedotteisiin. 

Ongelmatilanteet ylioppilaskirjoituksissa

Jos jostain syystä et aio tulla yo-kokeeseen, ilmoita siitä etukäteen sähköpostilla koulun toimistoon yo-opintosihteeri Eija Karttuselle (etunimi.sukunimi@eira.fi).

Myöhästyminen

Jos myöhästyt kuuntelukokeesta, ilmoita myöhästymisestä välittömästi koululle (jokin sisäkansilehden numeroista).

Jos myöhästyt kokeesta, ilmoita myöhästymisestä välittömästi koululle (jokin sisäkansilehden numeroista). Tule koepaikalle klo 10 mennessä. Tämän jälkeen et pääse enää osallistumaan kokeeseen. Jos myöhästyt kokeesta, kokeesi päättyy samaan aikaan kuin muillakin.

Sairastuminen ylioppilaskirjoituksissa

Mikäli sairastut niin, ettet pysty osallistumaan kokeeseen, ota yhteys mahdollisimman pian omaopoon mitätöintimahdollisuuden selvittämiseksi. Ylioppilastutkintolautakunnalta voi erityisen painavan syyn takia anoa yo-kokeeseen tehdyn sitovan ilmoittautumisen mitätöintiä. Mitätöimisanomus tehdään yhdessä yo-opintosihteeri Eija Karttusen kanssa. Tullessasi tekemään koululle mitätöimisanomusta, ota mukaan lääkärintodistus, josta sairaus ja työkyvyttömyysaika ilmenevät. Varaa aika sähköpostilla yo-opintosihteeri Eija Karttuselle mitätöimisanomusta varten (etunimi.sukunimi@eira.fi).

Jos sairastut juuri ennen koetilaisuuden alkua ja kuitenkin osallistut kokeeseen sairaana ja haluat että tämä huomioidaan kokeen arvostelussa, toimita koulun toimistoon yo-opintosihteeri Eija Karttuselle mahdollisimman nopeasti kirjoituspäivänä päivätty lääkärintodistus. Lääkäriin on siis mentävä koepäivänä. Lääkärintodistuksesta tulee käydä selkeästi ilmi, mistä sairaudesta on kyse, sairauden vaikeusaste, ajankohta ja työkyvyttömyysaika. Ylioppilastutkintolautakunta arvioi kokelaan sairauden tai vamman vaikeusasteen ja harkitsee mahdollista pistehyvitystä.