Hylätyn pakollisen kokeen uusiminen

Hylätyn pakollisen kokeen saa uusia kaksi kertaa kolmen seuraavan tutkintokerran yhteydessä. Esim. jos olet hajauttanut tutkinnon kolmeen perättäiseen kertaan ja tulet viimeisellä tutkintokerralla hylätyksi jossakin pakollisessa kokeessa, saat uusia hylätyn kokeen vielä kaksi kertaa kolmen seuraavan tutkintokerran aikana.

Jos kokelas on valinnut tutkintonsa pakolliseksi kokeeksi vaativamman tason kokeen ja saa koesuorituksesta hylätyn arvosanan, hän voi kokeen uusiessaan vaihtaa sen tason. Esim. jos sinut hylätään pitkän matematiikan kokeessa, voit koetta uusiessa vaihtaa sen lyhyen matematiikan kokeeseen. Tason vaihtaminen edellyttää kuitenkin, että pakollisiin kokeisiin sisältyy yksi A-tason koe.

Jos äidinkielesi on muu kuin suomi ja olet osallistunut äidinkielen kokeeseen, mutta tullut siinä hylätyksi, saat halutessasi uusia hylätyn kokeen osallistumalla suomi toisena kielenä - kokeeseen.

Jos olet ilmoittautunut neljään pakolliseen kokeeseen ja tullut hylätyksi jossakin pakollisessa kokeessa, voit osallistua tutkintoon vain hylätyn tai hyväksytyn kokeen uusijana. Et voi täydentää tutkintoasi uusilla aineilla, ennen kuin olet suorittanut ylioppilastutkinnon hyväksytysti. Jos hylätty pakollinen koe on kompensoitu, sen saa uusia kaksi kertaa ilman aikarajaa.