Matematiikan koe

Matematiikassa järjestetään vaativuudeltaan kahden eri tason kokeet: pitkän ja lyhyen oppimäärän mukaiset. Kokelas saa lukio-opinnoistaan riippumatta valita, kumman tason mukaiseen kokeeseen hän osallistuu. Matematiikan kokeen suorittaminen vaatii sekä teorian että mekaanisten laskurutiinien hallintaa.

Sekä pitkän että lyhyen matematiikan kokeessa on 13 tehtävää. Kokelas saa vastata kummassakin kokeessa enintään 10 tehtävään. Tehtävien maksimipistemäärä on 6. Sekä pitkän että lyhyen matematiikan kokeessa on kaksi osaa: A-osa ja B-osa. B-osa jakautuu edelleen kahteen osaan, jotka merkitään tunnuksin B1 ja B2. Alla olevaan taulukkoon on merkitty, kuinka monta tehtävää kussakin osassa annetaan, kuinka moneen tehtävään kokelas vastaa ja mitä apuvälineitä on sallittua käyttää osan tehtäviä suoritettaessa. 

OSA

TEHTÄVIÄ ANNETAAN KOKELAS VASTAA APUVÄLINEET

A

4

4

Ei laskinta, taulukkokirja

B1

5

3

Laskin, taulukkokirja

B2

4

3

Laskin, taulukkokirja

Kokelaalle annetaan koetilaisuuden alkaessa sekä A-osan että B-osan tehtävävihko ja taulukkokirja. Kokelaan on palautettava A-osan koevihko viimeistään kolmen tunnin kuluttua kokeen alkamisesta. Laskimen käyttö ei ole sallittua sinä aikana, kun A-osan tehtävävihko on kokelaan hallussa. Kun kokelas palauttaa A-osan tehtävävihkonsa, hän saa laskimen.

Matematiikan kokeen B-osassa kaikki funktio-, graafiset ja symboliset laskimet ovat sallittuja. Kokeessa ei saa olla mukana laskinten erillisiä käyttöohjeita, lisämuisteja eikä tiedonsiirtoon tarkoitettuja välineitä. Matematiikan kokeessa sallitaan seuraavien taulukkokirjojen käyttö:

  • MAOL: MAOL-taulukot (Otava)
  • Ranta – Tiilikainen: Lukion taulukot (WSOY).
Kokelaan tulee toimittaa laskimet ja taulukkokirjat tarkastettavaksi koulun Laivurinkadun toimistoon omalla nimellä varustettuna viimeistään koetta edeltävänä arkipäivänä klo 12 mennessä. Kokelas on itse vastuussa, että laskin täyttää YTL:n ehdot, koneessa ei ole lisämuistia ja koneen omat muistit on tyhjennetty.