Erityisjärjestelyt yo-kokeessa

Jos olet anomassa erityisjärjestelyjä (esim. lisäaikaa) lukivaikeuden tai lääkärintodistuksen perusteella, varaa aika lukion erityisopettaja Tuija Pesämaan vastaanotolle. Voit varata ajan koulun kotisivuilta tai koulun toimistosta. Kannattaa toimia mahdollisimman pian, sillä viime hetkellä vastaanotolla on usein ruuhkaa.

Erityisten koejärjestelyiden pitää olla käytössä jo lukioaikana kurssikokeissa. Järjestelyjä voi anoa pelkästään ylioppilaskirjoituksia varten ainoastaan siinä tapauksessa, että siihen on jokin perusteltu syy. Erityisjärjestelyjä voi kuitenkin anoa hajautetun tutkinnon ollessa kesken, jos niiden tarve havaitaan tutkinnon aloittamisen jälkeen. Lääkärintodistus tai erityisen vaikea elämäntilanne voidaan ottaa huomioon myös arvioinnissa.

Jos sinulla on muualla hankittu lukilausunto tai jos sinulle on haettu eritysjärjestelyjä toisessa koulussa, varaa aika erityisopettajalle, jos et ole vielä selvittänyt asiaa Eirassa.

Erityisjärjestelyjä ei tarvitse anoa uudestaan jokaista kirjoituskertaa varten, jos tilanne ei ole muuttunut. Erityisjärjestelypäätös on voimassa kuusi vuotta.

Vieraskielisyystodistus

Vieraskielisyystodistus on mahdollista saada, jos äidinkielesi ei ole suomi tai olet opiskellut pitkään ulkomailla vieraalla kielellä. Vieraskielisyystodistuksen saatat saada myös, jos olet syntymäkuuro tai jos olet kuuroutunut lapsena. Vieraskielisyystodistuksen perusteella voit saada helpotusta ylioppilaskirjoitusten arvostelussa eli arvosanasi saattaa nousta yhdessä aineessa, jos pistemääräsi on riittävän lähellä ylempää arvosanaa. Vieraskielisyystodistuksessa on arvio kielitaidostasi sekä selvitys siitä, miten vieraskielisyys on vaikuttanut opintoihisi lukioaikana.

Hanki vieraskielisyystodistus viimeistään ollessasi S23-kurssilla. Vieraskielisyystodistusasioita hoitaa suomi toisena kielenä -opettaja Sanna-Marja Tuomi Laivurinkadun toimistossa.

Vieraskielisyystodistukseen tulee suomi toisena kielenä/äidinkielen –opettajan ja reaaliopettajan arvio kielitaidon vaikutuksesta opintoihisi. Todistuksen tarve arvioidaan aina tapauskohtaisesti, jos opiskelet suomea äidinkielenä.

Vieraskielisyystodistus tulee olla valmiina ennen kuin jätät ilmoittautumisen ylioppilaskirjoituksiin.