Ovet auki lukio-opintoihin

Eiran aikuislukiossa voit suorittaa vuoden mittaisen lukioon valmistavan koulutuksen (LUVA). Koulutus on tarkoitettu lukio-opintoihin aikoville maahanmuuttajataustaisille henkilöille. Lukiokoulutukseen valmistavaan koulutukseen hakijalla on oltava oleskelulupa.

LUVAssa saat hyvät taidot lukio- ja muita jatko-opintoja varten. Vuoden aikana vahvistetaan lukiossa tärkeitä opiskelutaitoja ja syvennetään osaamista erityisesti lukion keskeisimmissä aineissa kuten suomen kielessä (S2), matematiikassa ja englannissa. LUVAn opettajat ovat lukion aineenopettajia.

LUVAssa:

  • vahvistat suomen kielen taitoa lukio-opiskelua varten
  • voit kokeilla tai suorittaa tavallisia lukiokursseja suomeksi ja englanniksi
  • voit korottaa peruskoulun arvosanojasi
  • koulutuksen jälkeen voit aloittaa opiskelun lukiossa tai kaksikielisessä lukiossa Eiran aikuislukiossa
  • saat opinnoista lisäpisteitä hakiessasi yhteishaussa ammattikouluun
  • opiskelet lukiossa lukion tapaan – aikuisella meiningillä! 

Opiskelu on maksutonta. 

Hae LUVAan

Lukioon valmistavaan koulutukseen voivat hakea maahanmuuttajat, joiden äidinkieli ei ole suomi ja jotka tarvitsevat lisää kielellisiä valmiuksia lukio-opiskeluun. Hakija ei voi hakea LUVAan, jos on suorittanut toisen asteen tutkinnon Suomessa tai ulkomailla (on korkeakoulukelpoinen). Hakijalla on oltava oleskelulupa Suomessa.

  • LUVAan haetaan www.opintopolku.fi -palvelun kautta.  Tästä pääset suoraan hakemaan Eiran aikuislukion LUVA-koulutukseen >> Hae Eiran aikuislukion LUVAan

Valintakoe

Opiskelijat valitaan valintakokeessa. Valintakokeeseen kutsuttavat saavat kutsun hakuajan päättymisen jälkeen aikaisintaan kahden viikon kuluttua (3.8.). Valintakokeessa on kaksi osaa: haastattelu ja kirjoitelman kirjoittaminen. Valintaperusteita ovat muun muassa suomen kielen taito ja motivaatio lukio-opiskeluun. Jos hakija on kiinnostunut opiskelemaan kaksikielisillä kursseilla, valintakoepäivänä voi tehdä myös englannin kokeen.

Opiskelun aloittaminen

LUVA-opiskelijoiksi hyväksytyillä opinnot alkavat orientaatiopäivällä ennen varsinaisen opintojen alkua.

Lisätietoa: Hugh Fitzpatrick, hugh.fitzpatrick@eira.fi

Vinkki! Opiskelijan tulee pystyä seuraamaan opetusta suomeksi ja osallistumaan opetukseen suomeksi. Voit valmistautua opintoihin opiskelemalla suomea kesän aikana; katso sopivia kursseja esimerkiksi Helsingin kesäyliopiston suomen kielen kursseilta.