Ovet auki lukio-opintoihin

Eiran aikuislukiossa voit suorittaa vuoden mittaisen lukioon valmistavan koulutuksen (LUVA). Koulutus on tarkoitettu lukio-opintoihin aikoville maahanmuuttajataustaisille henkilöille.

LUVAssa saat hyvät taidot lukio- ja muita jatko-opintoja varten. Vuoden aikana vahvistetaan lukiossa tärkeitä opiskelutaitoja ja syvennetään osaamista erityisesti lukion keskeisimmissä aineissa kuten suomen kielessä (S2), matematiikassa ja englannissa. LUVAn opettajat ovat lukion aineenopettajia.

LUVAssa:

 • vahvistat suomen kielen taitoa lukio-opiskelua varten
 • voit kokeilla tai suorittaa tavallisia lukiokursseja suomeksi ja englanniksi
 • voit korottaa peruskoulun arvosanojasi
 • koulutuksen jälkeen voit aloittaa opiskelun lukiossa tai kaksikielisessä lukiossa Eiran aikuislukiossa
 • saat opinnoista lisäpisteitä hakiessasi yhteishaussa ammattikouluun
 • opiskelet lukiossa lukion tapaan – aikuisella meiningillä! 

Opiskelu on maksutonta. 

Hae LUVAan

Hakuaika lukioon valmistavaan opetukseen on 8.5.-30.7.2017.

Lukioon valmistavaan koulutukseen voivat hakea maahanmuuttajat, joiden äidinkieli ei ole suomi ja jotka tarvitsevat lisää kielellisiä valmiuksia lukio-opiskeluun. Hakija ei voi hakea LUVAan, jos on suorittanut toisen asteen tutkinnon Suomessa tai ulkomailla (on korkeakoulukelpoinen).

 • täyttämällä hakemus koulun nettisivuilla tai toimistossa

Valintakoe

Opiskelijat valitaan valintakokeessa. Valintakokeeseen kutsuttavat saavat kutsun elokuun ensimmäisen viikon aikana. Valintakokeessa on kaksi osaa: haastattelu ja kirjoitelman kirjoittaminen. Valintaperusteita ovat muun muassa suomen kielen taito ja motivaatio lukio-opiskeluun. Jos hakija on kiinnostunut opiskelemaan kaksikielisillä kursseilla, valintakoepäivänä voi tehdä myös englannin kokeen.

Valintakokeeseen ei tarvitse osallistua, jos

 • jatkat suoraan Eiran peruskoulusta
 • olet maahanmuuttajataustainen ja sinulla on suomalaisen peruskoulun päättötodistus (opetuskieli suomi).

Myös ulkomailla suoritetun peruskoulun suorittaneet hakijat voivat kirjautua LUVA-opiskelijoiksi ilman valintakoetta seuraavien ehtojen täyttyessä:

 • peruskoulun päättötodistus on käännetty suomeksi tai englanniksi
 • opiskelija voi osoittaa suomen kielen riittävän taidon (YKI keskitason tulos tai Testipisteen A2.2 tulos).

Ilman valintakoetta LUVAan ilmoittautuvien opiskelijoiden on kirjauduttava LUVA-opiskelijoiksi 4.8.2017 mennessä koulun toimistossa.

Myöhästyitkö?

Jos myöhästyit LUVA-hausta, voit lähettää avoimen hakemuksen osoitteeseen applications@eira.fi.  Hakemukseen tulee liittää tarkka tieto suomen kielen taidoista (esim. YKI/Testipiste-todistukset) sekä edellisen koulun todistus skannattuna. Jos opiskelupaikkoja on vielä tarjolla, hakija voidaan kutsua valintakokeeseen.

Opiskelun aloittaminen

LUVA-opiskelijoiksi hyväksytyillä opinnot alkavat orientaatiopäivällä perjantaina 25.8.2017 (noin 2h). Opinnot alkavat maanantaina 28.8.2017.

 

Lisätietoa: opinto-ohjaaja Milla Lalu, milla.lalu@eira.fi

Vinkki! Opiskelijan tulee pystyä seuraamaan opetusta suomeksi ja osallistumaan opetukseen suomeksi. Voit valmistautua opintoihin opiskelemalla suomea kesän aikana; katso sopivia kursseja esimerkiksi Helsingin kesäyliopiston suomen kielen kursseilta.