Maahanmuuttajaopiskelija

Suomi toisena kielenä aine

Jos äidinkielesi ei ole suomi tai ruotsi tai saame, niin ohjelmaasi kuuluu suomi toisena kielenä -oppiaine ( ei siis suomi äidinkielenä ), jonka kursseista käytetään lukujärjestyksissä lyhennettä S2. Tämä (tai suomi äidinkielenä) on myös ylioppilastutkinnossa pakollisena tehtävä koe. Voit katsoa lisää suomi toisena kielenä -oppiaineesta täältä.

Vapautus ruotsin kielen opiskelusta

Jos äidinkielesi ei ole suomi tai ruotsi tai saame, voit hakea vapautusta toisen  kotimaisen kielen opiskelusta eli ruotsin opiskelusta. Ruotsin opiskelusta voit hakea vapautusta, jos et ole sitä aiemmin opiskellut eli se ei ole kuulunut aiemmin opintoihinsi. Myös suomalainen opiskelija, joka on ehnyt aiemmat opinnot ilman ruotsin opintoja esimerkiksi ulkomailla, voi hakea vapautusta ruotsin kielen opiskelusta.

Tee vapautusanomus heti opintojen alussa opinto-ohjaajan kanssa ja ota tapaamiseen mukaan aiemmat koulutodistuksesi sekä ote väestörekisteristä, jonka saat maistraatista. Maistraattien yhteystiedot löytyvät täältä. Jos sinulla on kysyttävää asiassa, niin ole yhteydessä opoon.

Vieraskielisyyden huomiointi ylioppilaskokeissa

Jos olet vieraskielinen ja kirjoitat ylioppilastutkinnon ja haluat, että vieraskielisyys otetaan huomioon kokeiden arvostelussa, niin sinun tulee tehdä vieraskielisyysselvitys, joka toimitetaan lautakunnalle kirjoituksiin ilmoittautumisen yhteydessä. Kysy lisätietoja asiasta tukitoimien koordinaattorilta tai opinto-ohjaajalta.

Kun sinulla on jo mellä suoritettuna useampia kursseja, niin voit varata ajan tukitoimien koordinaattorilta vieraskielisyysselvityksen tekemistä varten. Katso myös neuvoja tästä  Tietoa asiasta, kuten määräykset ja ohjeet, löydät myös ylioppilastutkintolautakunnan sivuilta täältä.

Share |