Tutkinto-opiskelu lukiossa

Tutkintotavoitteisena opiskelijana opiskelijan tavoitteena on lukion oppimäärän ja ylioppilastutkinnon suorittaminen. Lukio-opiskelulle ei ole keskiarvorajoja. Aikuislukion opiskelijat ovat pääsääntöisesti täyttäneet 18 vuotta.

Opiskelija opiskelee lukiossa oman henkilökohtaisen opintosuunnitelman mukaan. Opintosuunnitelma sisältää opintoaikaisen jaksoittaisen opiskelusuunnitelman, ylioppilastutkintosuunnitelman ja jatko-opinto- ja urasuunnitelman. Tutustu lukion tutkinto-opiskeluun ja tutkinto-opiskelijan palveluihin tarkemmin eira.fi/lukio-sivuilla.

Opiskelu- ja oppimateriaalimaksut

Sekä opiskelu että oppimateriaalit ovat kokonaan maksuttomia opiskelijoille, jotka ovat laajennettun oppivelvollisuuden piirissä eli oikeutettuja maksuttomaan toisen asteen opiskeluun (pääosin 2005 tai sen jälkeen syntyneet opiskelijat, jotka eivät ole vielä suorittaneet toisen asteen tutkintoa). Maksuttomuus on voimassa sen kalenterivuoden loppuun asti, jolloin opiskelija täyttää 20 vuotta. Maksuttomuuden piiriin kuuluvat opiskelijat saavat kirjat, tietokoneen ja muut tarvittavat materiaalit koululta. Oppivelvolliset opiskelijat saavat aikuislukiossa maksuttoman kouluruuan oppivelvollisuuden päättymiseen asti.

Myös muille opiskelijoille opiskelu on ilmaista, mutta he vastaavat itse muista opiskelukustannuksista kuten oppimateriaaleista. Tutkinto-opiskelijat voivat kuitenkin käyttää Eiran kirjalainaamon palveluita ja lainata oppikirjoja ilmaiseksi, jos niitä on saatavilla lainaamosta.

Jos opiskelija ei saa lukion oppimäärää valmiiksi sen tekemiseen varatussa ajassa (4 vuotta + mahdollinen lisäaika), opiskelua voi jatkaa aikuislukiossa aineopiskelijana. Tällöin hänen tulee maksaa lukuvuoden aineopiskelumaksu. 

Kuka voi ilmoittautua tutkinto-opiskelijaksi?

Voit ilmoittautua tutkinto-opiskelijaksi, kun

  1. sinulla ei ole lukiotutkintoa suoritettuna tai lukiotutkinto on jäänyt kesken,
  2. sinulla on vielä lukion opiskeluaikaa (4 vuotta) jäljellä ja
  3. olet suorittanut peruskoulun tai vastaavat opinnot hyväksytysti.

Tutkinto-opiskelijoita ovat myös yhteistyökoulujemme kaksoistutkintoa suorittavat opiskelijat sekä esimerkiksi Urhea-opiskelijat.

Alle 18-vuotias opiskelija

Eiran aikuislukion tutkinto-opiskelijat ovat pääsääntöisesti yli 18-vuotiaita.  Alle 18-vuotias peruskoulun suorittanut hakija voidaan ottaa tutkinto-opiskelijaksi koulutukseen ainoastaan hakijaan liittyvästä erityisestä terveydellisestä tai muusta henkilökohtaiseen elämäntilanteeseen liittyvästä syystä. 

Jos haet alaikäisenä tutkinto-opiskelijaksi Eiran aikuislukioon, edellytämme sinulta seuraavaa:

  • Jos peruskoulun päättötodistuksen  lukuaineiden keskiarvo on yli 7 ja sinulla on erityinen syy, lähetä opinto-ohjaajalle sähköpostilla vapaamuotoinen hakemus, jossa kerrot, miksi haet alaikäisenä Eiran aikuislukioon opiskelemaan. Liitä hakemukseen opinto-ohjaajasi yhteystiedot. Hakemukseen tutustuttuaan Eiran opinto-ohjaaja on yhteydessä opinto-ohjaajaasi. Eiran opinto-ohjaaja ohjeistaa hakuprosessissa hakijaa ja huoltajaa. Oikean opinto-ohjaajan löydät sukunimesi alkukirjaimen mukaan. Sähköposti on muotoa [email protected].
  • Jos sinulla ei ole erityistä syytä, keskiarvosi ei riitä lukioon tai suomen kieli tai muut taitosi vaativat vahvistusta lukiota varten, hae Eiran TUVAan. Listätietoa TUVAsta

Peruskoulun ulkomailla suorittanut opiskelija

Jos sinulla on ulkomailla suoritettu peruskoulu ja suomen kielen taitosi on vähintään tasolla B1.2, voit kirjautua lukio-opiskelijaksi. 

Varaa saataville ilmoittautumiseen:

  • passi/oleskelulupa
  • peruskoulun päättötodistus käännettynä suomeksi tai englanniksi
  • kielitaitotodistus (esimerkiksi Testipiste)

Jos kielitaitosi tarvitsee vahvistusta lukio-opintoja varten, voit hakea tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen TUVAan.

Kahden tutkinnon opiskelu

Eiran aikuislukio tarjoaa ammatillisten oppilaitosten opiskelijoille mahdollisuuden kahden tutkinnon (ns. ammattilukio) samanaikaiseen suorittamiseen. Tällöin opiskelija on tutkinto-opiskelijana ammatillisessa oppilaitoksessa ja aineopiskelijana aikuislukiossa. Kahden tutkinnon opiskelijaksi haetaan aina ammatillisen oppilaitoksen kautta. Kaksoistutkinnoissa yhteistyötahojamme ovat Suomen Kansallisoopperan Balettioppilaitos, Helsingin konservatorio ja Perho Liiketalousopisto. Yksittäisiä opiskelijoita on myös muista ammatillisista oppilaitoksista.

Kaukana asuva opiskelija

Opiskelija lasketaan kaukana asuvaksi, jos matka kouluun Laivurinkadun toimipisteeseen on yli 100 km. Kaukana asuva opiskelija opiskelee verkko-opintojaksoilla. Tutkintotavoitteisille kaukana asuville opiskelijoille voidaan myöntää ns "etä-status", jonka turvin opiskelijalla on oikeus tehdä niiden verkko-opintojaksojen, joissa on lähikoe koululla, kokeet etänä. Opettaja informoi kokeen suorittamisesta tarkemmin.

Tietokone ja nettiyhteys ovat välttämättömiä opiskelun kannalta. Joillakin verkko-opintojaksoilla on hankittava myös oppikirja. Maksuttoman toisen asteen piiriin kuuluvien oppivelvollisten opiskelijoiden opiskeluvälineet tulee hakea koululta. 

Ylioppilaskokeissa käytettävää Abitti-järjestelmää voi harjoitella koulun tiloissa. Opiskelijan edun mukaista on käydä harjoittelemassa tätä koululla ainakin kerran ennen ylioppilaskirjoituksia. Ylioppilaskirjoitukset pitää suorittaa paikan päällä Eiran aikuislukiossa.

Lue lisää ja ilmoittaudu tutkintotavoitteiseksi opiskelijaksi.