Tasapainoinen arki 

Arjen hyvinvointi perustuu tasapainoiseen arkeen. Opintojen suunnittelussa on tärkeää huomioida, että valitset jaksoittain sinulle sopivan määrän opintoja. Kannustamme sinua löytämään itsellesi sopivan opiskelurytmin ja opiskelumuodon ja tekemään töitä suunnitelmissa pysymiseksi. Siinä sinua auttaa arjen tasapaino: säännöllinen vuorokausirytmi, sinulle sopivat rutiinit ja tavat sekä tilaa niille asioille, jotka saavat sinut voimaan hyvin. Arjessa on hyvä olla muutakin kuin opiskelua tai töitä. 

Voimavarat ja tulevaisuuden haaveet 

Voimavarat ovat asioita, joista saat energiaa, iloa, intoa ja tyytyväisyyttä. Ne tuovat sinulle virkeyttä päiviin. Harjoittele tunnistamaan asioita, jotka on itselle tärkeitä - nämä auttavat jaksamaan opinnoissa lukio-opintojen aikana ja tuovat tasapainoa arkeesi. Huolehdi, ettet nipistä voimavaroistasi kiireellisessä tai stressaavassa tilanteessa. Tulevaisuudesta on hyvä etsiä asioita, jotka tuovat mieleesi toiveita tai haaveita. Pohdi, millaisista asioista haaveilet juuri tällä hetkellä. 

Muiden kanssa 

Tarvitsemme ympärillemme muita ihmisiä voidaksemme hyvin. Oma perhe ja sukulaiset ovat monelle tärkeitä verkostoja. Voit pohtia, ketkä ovat juuri sinulle tärkeitä ihmisiä ja keneltä sinä saat tukea, myötätuntoa ja rohkaisua. Uusia ihmisiä voit tavata esimerkiksi harrastusten parista, opiskelukavereista, sosiaalisesta mediasta ja vapaaehtoistoiminnasta. Rohkeus etsiä toisten seuraa on tärkeää, vaikka se ei aina ole helppoa. Tärkeää on hyväksyä itsensä ja olla itsensä paras kaveri. 

Tunnetaidot 

Tunteet vaikuttavat opiskeluun, motivaatioon ja onnistumisen kokemuksiin, sillä tunteet ohjaavat toimintaa, muokkaavat automaattisesti kehon vireystilaa ja vaikuttavat ympäristön havainnoinnin tapaan. Lukio-opintojen aikana muun muassa tuleva ura, suhde toisiin opiskelijoihin ja omat valinnat voivat aiheuttaa epävarmuutta ja stressiä. Negatiivisiakin tunteita tarvitaan, mutta joskus ne voivat haitata toimintaamme ja jopa lamauttaa toimintakykyämme, koska tunteet vaikuttavat suorituskykyymme. Hankala tilanne ja sen onnistunut ratkaisu voi jäädä mieliimme onnistumisen kokemuksena. Nauti onnistumisistasi, joita saat opintojen aikana: tehtävien onnistuneesta suorittamisista, hyvästä vastauksesta, innostavasta aiheesta tai esimerkiksi hyvästä palautteesta. Iloitse ja ole ylpeä! Positiivisilla tunteilla on paljon etuja: sinulle avautuu enemmän mahdollisuuksia tehdä valintoja ja löytää joustavia toimintatapoja. Ne lisäävät sinun voimavarojasi.  

Uni, liikunta ja ravitsemus 

Sanomattakin selvää: Parannat jaksamistasi, ylläpidät vireyttäsi ja oppimiskykyäsi, kun rytmität opiskelupäivääsi. Tauota istumista, nouse välillä seisomaan ja pidä opiskelutaukoja ulkoillen tai muuten liikkuen. Voit kuunnella musiikkia tai podcasteja tauoilla. Pohdi, sopiiko sinulle liikkuminen parhaiten ennen opiskelua, sen välissä vai sen jälkeen ja voisitko tehdä jonkin kouluasian liikkuen. 
Riittävä lepo, liikunta, musiikki ja vapaa-ajan puuhailu parantavat hyvinvointiasi ja auttavat myös mielen palautumiseen. Huolehdi, että sinulla on päivittäin omaa aikaa mielekkääseen tekemiseesi. Voit irrottautua etämaailmasta lähtemällä esimerkiksi kirjastoon tai kirjakauppaan. Voit selailla ja tutkailla sinua tällä hetkellä kiinnostavia aiheita. Säännöllinen syöminen on päivittäisen vireyden ja jaksamisen perusta. Voit opetella esimerkiksi yhden uuden ruokareseptin kerran viikossa, jolla saat vaihtelua ja samalla tauon päivääsi. Tutustu uusiin opiskelijaystävällisiin resepteihin. 

Tehtäviä mielen hyvinvointiin 

Pohdi, mitä voimavaroja Eirassa opiskelu tuo hyvinvointiisi. 
 
Toimisiko sinulle vihko ajatustuksiesi kirjaamiseen? Pohdi: 

  • Mikä elämässäni tuntuu hyvältä? 
  • Mikä tuo minulle iloa juuri nyt? 
  • Kuka saa oloni tuntumaan hyvältä? 
  • Mikä tuo minulle rauhaa?  
  • Millä elämän osa-alueilla en pidä itsestäni kunnolla huolta? 
  • Mitä tahdon, tarvitsen ja kaipaan? 
  • Millaisia tunteita tahdon enemmän? 

Kysymykset ovat "Tämä hetki on sinun" -kirjasta #20. 

 
Muita hyviä harjoituksia: 
Oiva - Harjoitukset (oivamieli.fi)