Opiskeluajan haasteet 

Opiskelun aikana saatat kohdata erilaisia ja eripituisia haasteita. Omia haasteita on hyvä oppia tunnistamaan. Se auttaa sinua myös tulevaisuudessa suunnittelemaan arjestasi tasapainoisen. Tärkeää on uskoa kärsivällisyyteen, sinnikkyyteen ja omista voimavaroista huolehtimiseen. Haasteiden keskellä lukio-opiskelu voi tuoda arkeesi rutiinia ja sisältöä. 
 
Saatat kohdata esimerkiksi tällaisia haasteita:  

  • Ahdistus ja stressi 
  • Mieliala- ja masennusoireilu  
  • Ajanhallinnan haasteet, aloittamisen vaikeus 
  • Keskittyminen 
  • Kuormittavat elämäntilanteet (esim yksinäisyys) 
  • Vireystilan haasteet ja väsymys 
  • Arkirutiinien puutos 
  • Liian korkeat tavoitteet, joita ei ole mukautettu omaan elämän- ja terveydentilanteeseen 
  • Poikkeusajan (covid-19) tuomat haasteet, digihaasteet 

Kannustamme sinua armollisuuteen ja arvioimaan tämänhetkistä omaa vointiasi, voimavarojasi ja elämäntilannettasi, jotta voit hyvin ja osaat ottaa nämä huomioon opintojesi suunnittelussa. Omaa tämän hetken vointiasi voit arvioida esimerkiksi: Zekki | Miten sulla menee?.  

Apua haasteisiisi Eirassa  

Eiran aikuislukio edistää järjestämiensä opiskeluhuollon palvelujan avulla opiskelijoiden yhdenvertaisia mahdollisuuksia oppimiseen ja hyvinvointiin sekä huolehtii oppilaitosyhteisön hyvinvoinnista ja opiskeluympäristön terveellisyydestä ja turvallisuudesta. Eiran aikuislukion opiskeluhuollon käytänteet on kuvattu koulun opiskeluhuoltosuunnitelmassa

Lukiopsykologit: 

Psykologit antavat keskustelutukea mielenterveyteen, toimintakykyyn ja tunne-elämään liittyvissä asioissa. Psykologille hakeutumisen syitä voivat olla esimerkiksi opiskelun ja yksityiselämän eri haasteet, stressi, ahdistus, masennus tai opiskelua hankaloittava uupumus tai vaikea elämäntilanne. Palvelu on tutkintotavoitteisille opiskelijoille. Varaa aika psykologille

Erityisopettajat:

Erityisopettajat auttavat löytämään itselle sopivat opiskelutavat ja kehittämään omia opiskelutaitoja. Erityisopettajat ohjaavat erityisjärjestelyjen hakemisessa. Tarvittaessa opiskelija saa ohjausta siihen, miten voi hyödyntää koulun tarjoamia tukitoimia. Varaa aika erityisopettajalle

Opiskeluterveydenhuolto: 

Terveydenhoitaja huolehtii määräaikaisten terveystarkastusten toteuttamisesta, terveysneuvonnasta sekä akuutisti sairastuneiden hoidosta ja ohjaamisesta muun terveydenhuollon pariin. Varaa aika terveydenhoitajalle

Opinto-ohjaajat: 

Opinto-ohjaajat auttavat lukio-opintojen, ylioppilaskirjoitusten ja jatko-opintojen suunnittelussa, oman tulevaisuudenalan pohtimisessa sekä oman elämäntilanteen ja opintojen yhdistämisessä. Varaa aika opinto-ohjaajalle

Kuraattori

Kuraattori auttaa ja tukee opiskelijoita erilaisissa elämäntilanteissa. Voit varata kuraattorille ajan, kun haluat keskustella luottamuksellisesti mieltäsi painavista asioista. Tällaisia asioita voivat olla esimerkiksi opiskeluun, ihmissuhteisiin, talouteen, asumiseen tai itsenäistymiseen liittyvät asiat. Varaa aika lukion kuraattorille.

Kun Eiran palveluiden ajat ovat täynnä, mutta tarvitset heti apua  

Oma terveyskeskus 

Apua erilaisissa kriisitilanteissa ja mielenterveyspulmissa. Helsingissä on myös muita matalan kynnyksen mielenterveys- ja kriisipalveluja tarjoavia toimijoita, joihin voi ottaa yhteyttä suoraan ilman lähetettä.

Mieppi 

Matalan kynnyksen mielenterveyspalvelu Helsingissä asuville aikuisille ja yli 13-vuotiaille nuorille. Helsinkiläisille maksuttomia. Mieppi toimii Kalasatamassa ja Myllypurossa. Ota yhteyttä Mieppiin, jos sinulla on esimerkiksi elämäntilanteeseen tai mielenterveyteen liittyviä huolia ja toivot keskustelutukea ja ohjausta.

Nuorisoasema 

Matalalla kynnyksellä palveluita 13-23 -vuotiaille päihteillä, pelaamisella tai lievillä mielenterveydenhäiriöillä oireileville nuorille ja heidän läheisilleen. Apua voi hakea myös liialliseen ajankäyttöön netissä. Palvelut on tarkoitettu myös nuorten vanhemmille. Hoitoon voi hakeutua tulemalla päivystykseen (tai lähetteellä). Nuorisoaseman toimipiste sijaitsee Hakaniemessä. 

Nuorten kriisipiste 

Maksutonta ja luottamuksellista keskusteluapua 12-29 -vuotiaille nuorille, aikuisille, pareille ja nuorten perheille. Ota yhteyttä nuorten kriisipisteeseen, jos sinulla on huolia ja toivot luottamuksellista keskustelutukea itsellesi tai yhdessä kumppanisia kanssa. Et tarvitse lähetettä, sinun ei tarvitse olla helsinkiläinen ja voit asioida halutessasi myös anonyymisti. Ammattiauttajien kanssa voit puhua mistä tahansa sinulle tärkeästä aiheesta. Varaa puhelinaika nettisivuilta.  

Kriisikeskusverkosto 

Ota yhteyttä kriisikeskukseen, jos sinä tai läheisesi tarvitset tukea ja apua. Vastaanotolle voi hakeutua ilman lähetettä varaamalla ajan suoraan kriisikeskuksesta. Palvelut ovat maksuttomia ja voit halutessasi asioida nimettömänä. Katso eri paikkakuntien kriisikeskukset täältä.  

Kriisipuhelin 

Kriisipuhelimeen voi soittaa nimettömänä ja luottamuksellisesti. Puhelimessa vastaavat kriisityön ammattilaiset sekä tehtävään valitut, koulututut vapaaehtoiset heidän tukeminaan. Lue lisää

  • 09 2525 0111 / suomenkielinen (24/7) 
  • 09 2525 0112 / ruotsinkielinen 
  • 09 2525 0113 / arabiankielinen (myös englanti) 

HELSINGIN KAUPUNGIN KRIISIPÄIVYSTYS 

  • 09 310 44 222 (24/7) 

Nettilinkkejä tutustuttavaksi 

www.mielenterveystalo.fi 

Tietoa ja omahoito-oppaita mielenterveydestä, suunnattu sekä nuorille että aikuisille. 

www.nyyti.fi 

Nyyti ry on opiskelijoiden mielenterveyttä ja opiskelukykyä edistävä järjestö. Tietoa, tukea ja toimintaa mielen hyvinvointiin ja opiskelussa jaksamiseen.