Yleisiä ohjeita korkeakoulujen yhteishakuun 

Yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin haku tapahtuu osoitteessa www.opintopolku.fi

Yhteishaun aikataulu 

Korkeakouluopintoihin järjestetään keväisin kaksi yhteishakua ja syksyisin yksi yhteishaku. Kevään ensimmäisessä haussa haetaan vieraskielisiin koulutuksiin sekä taideyliopiston sekä Tampereen yliopiston näyttelijäntyön koulutuksiin.

Kevään toinen yhteishaku on isoin korkeakouluyhteishaku. Silloin haetaan syksyllä alkaviin ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin. 

Poliisiammattikorkeakouluun on oma haku neljä kertaa vuodessa. 

Elokuussa järjestetään mahdollinen lisähaku korkea-asteen yhteishaussa vapaiksi jääneille opiskelupaikoille.  

Näet yhteishakujen tarkat päivämäärät Opintopolusta.

Yhteishakulomakkeen täyttäminen Opintopolussa 

Kussakin yhteishaussa voi hakea korkeintaan kuuteen eri koulutukseen. Nämä koulutukset voivat olla sekä ammattikorkeakoulujen että yliopistojen koulutuksia. Kevään ensimmäisessä yhteishaussa sinun ei tarvitse asettaa hakukohteita mieluisuusjärjestykseen. Kevään toisessa ja syksyn yhteishaussa sinun tulee asettaa hakukohteet mieluisuusjärjestykseen. 

Haun tulokset 

Näet tulokset Oma Opintopolku –palvelusta. Hakijat saavat myös sähköpostilla linkin tuloskirjeeseen, kun yhteisvalinnan tulokset ovat valmiit. Voit tulla hyväksytyksi myös varasijalta, jos paikkoja vapautuu. Seuraa oman varasijatilanteesi kehittymistä Oma Opintopolku -palvelussa. 

Opiskelupaikan vastaanottaminen 

Ota opiskelupaikka vastaan annettuun määräaikaan mennessä. Voit ottaa vastaan vain yhden yhteishaussa olleen korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan koulutuksesta, joka alkaa samana lukukautena. Opiskelupaikan vastaanottaminen on sitova, etkä voi enää myöhemmin peruuttaa tai muuttaa sitä. Sitova vastaanotto peruuttaa automaattisesti kaikki muut hakutoiveet. Kun otat opiskelupaikan vastaan, et ole enää ensikertalainen. 

Hakuvinkkejä ja hakutilastoja 

Ammattikorkeakoulut ja yliopistot Opopassissa