Tietokonevaatimukset 

Jokaisella yo-kokeeseen osallistuvalla on oltava kokeessa mukana 

  • kannettava tietokone 
  • tietokoneen laturi 
  • langalliset kuulokkeet, joissa ei ole bluetooth-mahdollisuutta. 

Kaikki langattomat laitteet, mukaan lukien ns. hybridikuulokkeet, ovat kiellettyjä. Sähköiset ylioppilaskokeet tehdään langallisessa verkossa, joten kannattavassasi on oltava Ethernet (RJ45) -portti tai sen puuttuessa USB-porttiin liitettävä langallisen verkon sovitin (ns. USB-Ethernet -adapteri). Mikäli koneessasi on USB-portteja liian vähän kaikille tarvittaville kytkennöille, tarvitset myös USB-jakajan/hubin. Vastaat itse siitä, että sinulla on kokeessa YTL:n vaatimusten mukainen kannettava, joka on yhteensopiva käyttöjärjestelmän kanssa. 

Jos opiskelijalla ei ole käytössä omaa tietokonetta ylioppilaskirjoituksiin, on siitä ilmoitettava yo-kirjoituksiin ilmoittautumislomakkeella, niin koululta saa koneen lainaksi kokeisiin.  

Tietokoneen testaaminen

Yo-kirjoituksissa kone on osattava omatoimisesti käynnistää koeohjelmaan. Oman laitteiston toimivuutta ja käynnistystä on mahdollista harjoitella kaikissa koululla järjestettävissä sähköisissä kurssikokeissa (mm. preliminääreissä), joissa on paikalla myös IT-henkilökuntaa.  

Voit myös käydä testaamassa konettasi koulun IT-opettajan avustuksella IT-pajassa (IT-paja & ITot-kurssi  maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 14.10 - 15.30) 

Kirjoituksia edeltävänä iltana tietokoneen akku kannattaa ladata täyteen. Lisäksi kone on hyvä käynnistää uudelleen muutaman kerran, että siihen tulleet mahdolliset päivitykset ovat varmasti asentuneet. 

Lisätietoa Abitti LINKKI

Digitaalinen ylioppilaskoe - ohje kokelaille