Abi-infot 

Noin viikkoa ennen ylioppilaskirjoitusten alkua järjestetään rehtorin abi-infot, jossa annetaan käytännön ohjeet kirjoituksista. Kaikkien kyseisiin kirjoituksiin osallistuvien läsnäolo on infossa välttämätön. Näet abi-infojen tarkat päivämäärät kohdasta Ajankohtaista yo-tutkinnosta.  

Koepäivänä 

Tule kokeisiin paikalle viimeistään klo 8.15. Tarkista kirjoitusluokkasi Wilman työjärjestyksestä ennen kutakin koetta.  Valvojat ohjaavat sinut paikallesi koetilaan. Jokaisen opiskelijan paikka on merkitty luokassa nimilapulla, jossa on myös kokelasnumero.   

Ennen varsinaisen kokeen alkamista annetaan yleisiä ohjeita. Kokeen aikana valvojat eivät saa antaa kokeeseen liittyviä ohjeita.  

Kaikki kokeet alkavat kello 9.00 ja kestävät kuusi tuntia, klo 15.00 asti. Huomioi, että valmistautuminen kokeeseen alkaa 45 minuuttia ennen kokeiden alkua. Koetilaisuudesta saa poistua aikaisintaan klo 12.00. Jos teet kaksi lyhyen kielen koetta samana päivänä, koeaikasi on kahdeksan tuntia, klo 9.00–17.00. Jos olet hakenut erityisjärjestelyjä, sinulla saattaa olla pidennetty koeaika. Tällöin kokeesi alkaa kuitenkin aina samaan aikaan kuin muillakin.   

Ota kirjoituksiin mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus (passi, henkilökortti tms.), kirjoitusvälineet ja mahdolliset lääkkeet alkuperäisessä pakkauksessa (=oltava nähtävissä, mistä lääkkeestä on kyse).    

Pakkaa kokeisiin tuotavat eväät tuorekelmuihin tai läpinäkyviin ja tekstittömiin rasioihin. Poista tai peitä juomapullojen, jogurttipurkkien ym. päällyspaperit tai etiketit. Vältä rapisevia pakkauksia ja ruokia (kuten sipsejä, näkkileipää tms.). Valvojat tarkistavat kokelaiden eväät saliin mentäessä ja tarvittaessa avaavat ne.   

Pukeudu mukaviin, lämpimiin vaatteisiin, joissa ei ole tekstejä. Vältä käyttämästä voimakkaita tuoksuja. Jätä kaikki ylimääräiset tavarat säilytyskaappeihin. Saat koululta poletin säilytyskaappeja varten. Reppuja, laukkuja ja ulkovaatteita ei saa tuoda koetilaan.   

Konseptipaperit on jaettu valmiiksi pöydille. Papereihin on painettu tai leimattu koulun nimi ja numero. Lisää kokelasnumerosi sekä nimikirjoituksesi ja nimen selvennös kaikkiin käyttämiisi papereihin

Halutessasi WC:hen nosta kätesi ylös ja odota, kunnes valvoja huomaa ja saattaa sinut vessaan. WC:ssä voi käydä vain yksi kokelas kerrallaan. 

Tietokoneohjeet 

Ennen kokeen alkua kiinnitä virtajohto, kuulokkeet sekä pöydältä löytyvä Digabi-muistitikku tietokoneeseen ja käynnistä kone. Tee ruudulle ilmestyvä äänitesti, syötä järjestelmään tietosi ja nosta sen jälkeen kätesi ja odota, että valvoja tarkistaa henkilöllisyytesi ja kertoo tarvittavan kirjautumiskoodin.  

Huom! Myös matematiikan kokeessa kuulokkeiden on oltava kiinnitettynä tietokoneeseen koko kokeen ajan.  

Jos kokeen aikana vahingossa suljet selaimen, pääset takaisin kokeeseen avaamalla selaimen uudelleen. Huomaa, että voit säätää normaalisti selainikkunan kokoa ja avata tarvittaessa useammankin ikkunan. Jos ruudulle tulee punaisella varoitus, tarkista ensin, että virtajohto ja muistitikku ovat kunnolla kiinni. Jos tarvitset apua, viittaa valvoja paikalle. 

Päätä koe ruudun ohjeiden mukaan, sammuta virta, irrota muistitikku ja viittaa valvoja paikalle. Jätä muistitikku ja kaikki konseptipaperit pöydälle.  

Lisätietoa: Abitti.fi ja Digitaalinen ylioppilaskoe - ohje kokelaille (ylioppilastutkinto.fi) 

Yo-päivän ohjeet