Ammatillinen koulutus 

Ammatillisiin tutkintoihin voi hakea, kun olet suorittanut peruskoulun tai lukion. Voit hakea ammatilliseen koulutukseen myös silloin, jos et aio jatkaa lukio-opintoja. Kun olet suorittanut lukion, voit hakea yhteishaussa vain lukiopohjaisiin koulutuksiin. Hakuvaiheessa huomioidaan vain lukion päättötodistus, ei ylioppilastutkintotodistusta. Löydät ammatillisessa koulutuksessa tarjottavat koulutukset Opintopolku.fi-palvelusta : Mitä ammatillisessa voi opiskella? 

Ammatillisen koulutuksen alussa sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jonka avulla tunnistetaan aiempi osaamisesi ja suunnitellaan tarvittavan osaamisen hankkiminen. Aiempi osaamisesi vaikuttaa siihen, kuinka kauan tutkinnon suorittaminen kestää. Tutkintoon sisältyy työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. 

Hakeminen 

Yhteishaku järjestetään kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Yhteishaussa hakevat pääsääntöisesti peruskoulun ja lukion päättäneet. Hakeutuminen tapahtuu osoitteessa www.opintopolku.fi. Syksyisin yhteishauissa on yleensä tarjolla vähemmän koulutusaloja ja opiskelupaikkoja kuin kevään haussa. Yhteishaussa voit hakea enintään viiteen hakukohteeseen. Hakukohteet tulee laittaa hakutoivejärjestykseen. Järjestys on sitova, eli mikäli sinut hyväksytään järjestyksessä ylempään hakutoiveeseesi, et voi tulla valituksi muihin alempiin hakutoiveisiisi. 

Ammatilliseen koulutukseen voi hakeutua myös jatkuvan haun kautta joustavasti ympäri vuoden. Jatkuvassa haussa voi hakea kuka tahansa, joka haluaa hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistaan. Tarkasta hakuohjeet oppilaitoksittain, sillä jatkuva haun aikataulut ja hakumenettelyt ovat oppilaitos- ja koulutuskohtaisia.  

Yhteishaun ulkopuoliset koulutukset 

Kaikki ammatilliset koulutusvaihtoehdot eivät ole mukana yhteishaussa. Tällaisia ovat esimerkiksi yksityiset ammatilliset oppilaitokset ja ammatillinen aikuiskoulutus. Oppilaitoskohtaiset hakuohjeet ja hakulomakkeet näihin löytyvät oppilaitosten omilta kotisivuilta. 

Pääkaupunkiseudun ammatillisia oppilaitoksia: