Avoin AMK ja avoimen väylä tutkinto-opiskelijaksi 

Avoimessa amk:ssa voi opiskella eri alojen ammattikorkeakouluopintoja. Opiskelu on maksullista, eikä opiskeluun voi saada Kelan opintotukea. Avoin amk on vaihtoehto, jos suunnittelet hakeutuvasi ammattikorkeakouluopintoihin. Avoimessa amk:ssa ei voi tehdä koko tutkintoa vaan siellä on tarjolla yksittäisiä opintojaksoja tai laajempia kokonaisuuksia. Opintoja järjestetään kaikissa ammattikorkeakouluissa ympäri Suomea. Tutustu eri avoimien ammattikorkeakoulujen opetustarjontaan. Avoin amk - Ammattikorkeakoulu (Opintopolku) 

Avoimessa suoritetut opinnot saat hyväksiluettua, jos myöhemmin jatkat tutkintokoulutukseen samassa ammattikorkeakoulussa. Jos jatkat eri ammattikorkeakouluun, tarkista opintojen vastaavuus sieltä. Useimmissa ammattikorkeakouluissa voit hakea tutkinto-opiskelijaksi avoimen amk:n väylän kautta, jos olet suorittanut ammattikorkeakoulun edellyttämän määrän kyseiseen tutkintoon soveltuvia opintoja. Tarkista kunkin valintaperusteet ammattikorkeakoulujen omilta kotisivuilta. 

Avoin yliopisto ja avoimen väylä tutkinto-opiskelijaksi 

Lähes kaikki yliopistot järjestävät avointa yliopisto-opetusta. Avoimessa yliopistossa voit opiskella yliopiston tutkintoihin kuuluvia opintoja. Voit opiskella opintokokonaisuuden tai yksittäisiä opintojaksoja. Avoimen yliopiston opintosuoritukset voi hyväksyttää myöhemmin osaksi tutkinto-opintoja. Opiskelu avoimessa yliopistossa on maksullista, eikä siihen voi saada opintotukea.  

Avoimessa yliopistossa ei voi suorittaa tutkintoa. Avoimen yliopiston opintojen suorittamisen jälkeen voi hakea tutkinto-opiskelijaksi yliopistoon avoimen väylän kautta. Hakijoilta vaadittavat opinnot ja niiden määrä vaihtelevat yliopistoittain, tiedekunnittain ja pääaineittain, joten tarkista hakuohjeet huolellisesti suoraan yliopistosta. Avoin yliopisto (Opintopolku) 

Kansanopistot 

Monet kansanopistot tarjoavat avoimen yliopiston opintoja, lukio-opintoja sekä muuta yleissivistävää koulutusta, kuten kieliä, taideaineita tai viestintää. Yleissivistävällä kansanopistolinjalla voi suuntautua tietylle koulutusalalle tai valmentautua pääsykokeisiin. Kansanopistolinjat kestävät yleensä yhden lukuvuoden. Tarkasta opistoittain opintojen maksullisuus ja mahdollisuus opintotukeen. 

Kansanopistot Suomessa 

Kansalaisopistot 

Voit tutustua myös kansaisopistojen opetustarjontaan. Kansalaisopistoissa ei voi suorittaa tutkintoja, mutta joissain kansalaisopistoissa järjestetään myös avoimen yliopiston opintoja. Kansalaisopistoja toimii jokaisen kunnan alueella. Kansalaisopistoa kutsutaan myös työväenopistoksi, opistoksi tai aikuisopistoksi. Tarkasta opistoittain opintojen maksullisuus ja mahdollisuus opintotukeen. Kansalaisopistot.fi 

Yhteishaun ulkopuoliset koulutukset 

Kaikki koulutukset eivät ole mukana yhteishaussa. Tällaisia ovat esimerkiksi yksityiset lyhytkoulutukset. Hakukohtaiset ohjeet ja hakulomakkeet näihin löytyvät oppilaitosten omilta kotisivuilta.